Appendix C (utkast med kommentarer)
 
 

Grundvalar för medlemskap
i
Föreningen Folk i samverkan (Fis)
samt
Antagningsordning

 

§1 Giltighet

Dessa grundvalar är giltiga vid prövning av en intresseanmälan för medlemskap i Fis.
 

§2 Inträdeskrav

Medlemskap i Fis innebär: att den sökande skall besitta för föreningssamhörigheten passande egenskaper och uppträdande och vara beredd på att omfattas av tankarna bakom EDISS-konceptet och vara svensk medborgare.
 

§3 Intresseanmälan

Den som söker inträde i Fis skall göra det genom en så kallad intresseanmälan, som ställs till styrelsen för Fis.
 

§4 Intresseanmälans innehåll

Av intresseanmälans innehåll skall klart framgå vem den sökande är, med namn och andra "familjedata" (ålder, utbildning, yrke, osv) samt ett motiv till detta intresse och en beskrivning över vad den sökande kan erbjuda föreningsgemenskapen.
 

§5 Prövning av intresseanmälan

De av den sökande uppgivna uppgifterna kontrolleras på tillämpligt sätt av styrelsen tillsatt antagningskommitté (#1).
Denna skall bortse från den sökandes civilstånd, etniska härkomst och religiösa och politiska tillhörighet.
Beträffande kön, ålder och yrke skall detta inte beaktas på annat sätt, än att en för föreningens intressen balanserad sammansättning erhålles.
Utöver de av den sökande lämnade uppgifterna, äger antagningskommittén rätt att påfordra att den sökande tillhandahåller ytterligare upplysningar om sin person och event genomgår ett av föreningen utarbetat lämplighetstest för att skapa klarhet om det som ej framgår av dessa uppgifter.
Primär vikt skall läggas till resultatet av lämplighetstestet.
Lika stor vikt skall läggas till den sökandens möjlighet till anpassning till föreningens gemenskap och vad därtill hör.
Lika stor vikt skall läggas till den sökandens möjlighet att vara föreningen i övrigt till nytta och nöje.
Allt annat skall vara av underordnad betydelse.
 

§6 Grund för beviljande av medlemskap

Den som prövats enligt §5 och därvid befunnits inneha ett hedervärt och klanderfritt uppträdande, lämpliga personliga egenskaper och i övrigt inneha egenskaper som är lämpade för föreningsgemenskapen, skall beviljas inträde i föreningen, såvida inte medlemsantalet överstiger 50.000 personer vid ansökningstillfället.
Av denna siffra (50.000) skall 20.000 anses utgöra "automatisk framtida tillväxtsiffra" på grund av redan beviljade medlemskap.
(Kommentar: Dvs inom föreningen födda har automatiskt medlemskap i föreningen.)
Denna passus innebär att antalet medlemmar vid prövningen inte skall ha överstigit 30.000, om den sökande skall kunna beviljas medlemskap i föreningen.
 

§7 Grund för avvisande av intresseanmälan

Den som vid prövning enligt §5 befinns sakna för föreningsgemenskapen väsentliga och lämpliga egenskaper, eller sakna lämpliga personliga egenskaper, eller sakna ett hedervärt och klanderfritt uppträdande, kan ej antas som medlem i föreningen. Detta skall meddelas den sökande samtidigt med upprättandet av beslutsrekommendation till styrelsen, med angivande av vilken möjlighet som finns till besvär.
Om medlemsantalet vid ansökningstillfället överstiger 30.000 medlemmar skall också intresseanmälan avvisas, oaktat att den sökanden skulle ha befunnits lämplig för ett medlemskap i föreningen.
Det ankommer i sistnämnda fall på antagningskommittén att svara för förandet av en kölista, och tillfråga den sökande samtidigt med upprättande av rekommendation till beslut i antagningsärende, om han eller hon vill bli uppsatt på denna.
Avböjer den sökande att genomgå av antagningskommittén påfordrat lämplighetstest, utgör detta avböjande tillräckligt skäl för att omgående avvisa intresseanmälan.
 

§8 Verkan av ett avvisande

Den som ej beviljas inträde i föreningen p g a hinder enligt första stycket i §7 ovan, är för all framtid utan möjlighet att vinna inträde i Fis.
Den som ej beviljas inträde i föreningen p g a hinder enligt andra och fjärde stycket i §7 ovan, skall vara välkommen tillbaka att försöka igen vid annat tillfälle.
 

§9 Besvär över avvisad intresseanmälan

Antagningskommitténs avvisande av en sökandes intresseanmälan får ej motiveras om det innebär för den sökande att besvärande omständigheter kommer till allmän kännedom. I övrigt är det antagningskommitténs skyldighet att ange grundvalen för avvisandet på lämpligt sätt.
Sådant angivandet innebär dock ej att den sökande får besvärsrätt över kommitténs rekommendation.
Skulle fel i fakta för avvisandet föreligga, äger den avvisade intressenten att besvära sig hos föreningens Fis styrelse. Sådant besvär skall vara tillställt styrelsen innan den skall fatta beslut i ärendet.
 

§10 Antagningskommitténs rekommendation

När prövningen enligt §5 är slutförd, skall antagningskommittén återlämna erhållen intresseanmälan till styrelsen, med rekommendation till beslut om medlemskapets beviljande alternativt intresseanmälans avvisande.
Samtidigt tillkännages antagningskommitténs rekommendation för medlemmarna och den sökandes uppgifter i lämplig omfattning.
Medlem som ej är nöjd med antagningskommitténs rekommendation till beslut, har att till styrelsen inge besvär över rekommendationen med angivande av hinder.
 

§11 Styrelsens beslut i ett medlemsantagningsärende

Styrelsen beslutar på rekommendation av antagningskommittén.
Skulle en medlem ha anfört besvär mot denna rekommendation, skall styrelsen utan tidsfördröjning återremittera intresseanmälan till antagningskommittén för en fortsatt behandling.
Är rekommendationen oemotsagd, skall styrelsen besluta enligt denna.
 

§12 Beslutets giltighet

Beslutet gäller från den dag då rekommendationen fastställs av styrelsen och skall omgående tillställas den sökanden med angivande av datum för närliggande möten (föreningsstämmor).
 

§13 Den sökandens bekräftande av antagningen

Den sökande, som erhåller positivt svar på sin intresseanmälan, har att inom två (2) veckor bekräfta mottagandet och bestämma tidpunkten för sitt första deltagande på föreningsstämma.
 

§14 Konfirmation av stadgarna

Den sökande som fått sin intresseanmälan beviljad, skall vid deltagandet i sin första föreningsstämma konfirmera föreningens stadgar för att fullvärdigt medlemskap skall anses ha vunnits. Först därefter kan medlemsbevis utfärdas.
 

§15

Reservparagraf
 
 
 



Upphovsmannarätt till detta dokument
Detta appendix ingår i konceptbeskrivningen för EDISS. Beträffande möjligheten till att citera källan etc hänvisas till startsidan.