Appendix A  (utkast med kommentarer)
 
 

Stadgar för föreningen
Folk i samverkan(Fis)

 

§1 Föreningens syfte och inriktning

Föreningen utgör en sammanslutning för de personer som bejakar tankarna bakom det framtidssamhälle som skissats konceptuellt i min vision, kallat projekt EDISS ¹), innebärande:
Att skapa ett modernt samhälle i nutid för framtiden enligt den samhällsordning som beskrivs här och reglerna om uppförandet som beskrivs i Appendix B.
¹)EDISS-konceptet tar hänsyn till vårt behov av ett energisnålt, klimatkomfortabelt, miljömässigt rätt, tryggt och välordnat samhälle där invånarna kan påverka innehållet direkt i detta via sitt medlemskap i föreningen utan att behöva låta sig representeras av någon annan. (Dvs inget representativt ledarskap med förtroendevalda/politiker inblandade.)
 

§2 Föreningens grunder

Föreningen, det blivande samhället, skall vila på fyra hörnpelare:

  • individens lika rätt i förhållande till övriga medlemmar i föreningen/samhället
  • ett demokratiskt styrelseskick, med lägst absolut majoritet (> 2/3-delar) bakom besluten (i vissa avseenden lägst kvalificerad majoritet (> 3/4-delar) och som mest 92%) av samtliga röstberättigade medlemmar i föreningen
  • skall utgöra ett rättssamhälle, grundat på dessa stadgar och svensk lag, där alla beslut skall tas i kollektiv anda och ingenting får utlämnas till godtycke eller enskilt ställningstagande
  • skall utgöra en social sammanslutning, med skyldighet att tjäna medlemmens unika behov, förutsatt att medlemmen uppfyllt och uppfyller dessa regler som berättigat och berättigar medlemmen till ett giltigt medlemskap i föreningen.
 

§3 Ansökan om medlemskap i föreningen

Intresserade personer anmäler önskan om inträde i föreningsgemenskapen på det sätt som styrelsen beslutar. I avvaktan på att föreningen bildats och den ordinarie styrelsen utvalts, sker intresseanmälan till initiativtagaren för föreningen. Anmälan kan ske per brev, telefon eller E-post. Adresserna följer sist i detta dokument.
 

§4 Initiativtagarens och föreningens rätt att avvisa medlemssökande

Initiativtagaren har rätt att neka sökande tillträde till föreningsgemenskapen, om det på sannolika grunder kan antas att sådant beviljande skulle vara till nackdel för den blivande föreningen.
Denna rätt övergår senare till den blivande
föreningsstyrelsen, och utökas samtidigt denna rätt till att även omfatta till nackdel för enskild medlem inom föreningen. Sådant avvisande sker genom styrelsens bedömning och efter eventuellt hörande av aktuell medlem.
Grunderna, på vilket ett avvisande kan ske, finns redovisade i appendix C.
 

§5 Föreningens instiftande och interimsstyrelsens tillsättande

Så snart sex (6) stycken lämpliga personer anmält sitt intresse för projekt EDISS till initiativtagaren, kan föreningen Fis instiftas. Dessa sex personer bildar tillsammans med initiativtagaren en interimsstyrelse för denna.
Interimsstyrelsens uppgift i första hand är: att sprida ökad kännedom om tankarna bakom EDISS-konceptet och det blivande samhällsprojektet, och därmed verka för att medlemsantalet ökar.
Interimsstyrelsens uppgift i andra hand är: att bearbeta detta utkast till stadgar för att kunna bilda föreningen.
 

§6 Föreningens bildande, konfirmering av stadgarna, konstitution av föreningen och val av föreningens första ordinarie styrelse

Så snart ett större antal (100 personer) lämpliga personer anmält önskan om att bli medlemmar i föreningen, kan denna bildas. Samtliga intressenter kommer att kallas till ett medlemsmöte, där dessa får konfirmera det av interimsstyrelsen bearbetade utkastet till stadgar (detta utkast + eventuella justeringar) varefter den instiftande föreningen kan konstitueras och val av styrelseledamöter tar sin början.
 

§7 Föreningens organisation och ledning

Föreningens organisation utgöres av föreningens samtliga medlemmar på lika grund. Organisationen administreras av en av medlemmarna tillsatt styrelse, i fortsättningen benämnd föreningsstyrelsen eller enbart styrelsen, bestående av elva (11) ordinarie personer, som alla skall vara medlemmar i föreningen, framöver boende i samhället.
Under styrelsen skall finnas kommittéer, varav fem (5) stycken är ordinarie.
Under kommittéerna kan finnas projektgrupper.
Detta innebär att det enbart kommer att finnas högst tre (3) handläggande och en (1) beslutande nivå inom föreningen/samhället:

  • Medlemmar
  • Styrelse
  • Kommittéer
  • Projektgrupper
Innebärande att: den absoluta (i vissa fall den kvalificerade, alt mycket kvalificerade) medlemsmajoriteten har beslutanderätt över styrelsen, som har handläggningsrätt över kommittéerna, som har handläggningsrätt över event projektgrupper.
 

§8 Om styrelsen

Styrelseledamöterna skall inneha följande poster och funktioner:





































PosFunktionPeriod
1OrdförandeVald på tre (3) år
2Vice ordförande, tillika officiell informatörVald på två (2) år
3SekreterareVald på tre (3) år
4KassörVald på tre (3) år
5Styrelseledamot, ansvarig för kommitté 1Vald på två (2) resp tre (3) år
6Styrelseledamot, ansvarig för kommitté 2Vald på två (2) resp tre (3) år
7Styrelseledamot, ansvarig för kommitté 3Vald på två (2) resp tre (3) år
8Styrelseledamot, ansvarig för kommitté 4Vald på två (2) resp tre (3) år
9Styrelseledamot, ansvarig för kommitté 5Vald på två (2) resp tre (3) år
10Styrelseledamot, ansvarig för kommitté 6Vald på två (2) resp tre (3) år
11Styrelseledamot, ansvarig för kommitté 7Vald på två (2) resp tre (3) år
Kommentar: Styrelseledamot #5 - #11 väljs ojämna gånger (1, 3, 5 osv) på två (2) år och jämna gånger (2, 4, 6 osv) på tre (3) år. Därmed överlappande de övriga posterna för att erhålla kontinuitet i föreningsarbetet.
Därtill kommer fyra (4) ordinarie revisorer, varav två (2) för en tid av två (2) år, och två (2) för en tid av tre (3) år, samt fem (5) ordinarie styrelsesuppleanter, varav två (2) för en tid av två (2) år, och tre (3) för en tid av tre (3) år.
Därutöver kan inrättas en valberedning bestående av ett för ändamålet lämpligt antal personer. Valberedningen är dock endast tillfällig och skall upplöses så snart det val är avklarat, som valberedningen tillsattes för.
(En valberednings uppgift är att i första hand ta emot anmälningar om kandidatur till utlyst uppdrag samt kontakta de medlemmar som ej själva markerar intresse för ett uppdrag i den mån de ej föreslagits av andra och kan anses lämpade för uppgiften.)
Styrelsemedlemmarna väljs i öppna val bland samtliga medlemmar genom röstning. Kandidat som inte erhåller minst 67% av samtliga röstberättigade medlemmars röster är att betrakta som ej vald. Medlemmarna - ej valberedningen - har då att föreslå ny kandidat eller företaga omröstning.
Uppnår kandidaten ej minst 67% i andra omgången heller, skall denne ej anses ha tillräckligt förtroende bland medlemmarna. (Detta utgör inte hinder för medlemmen att ställa upp som kandidat i annat sammanhang, eller senare till samma uppdrag, eller bli vald till annat uppdrag.)
Kandidat som uppnår minst 67% av samtliga medlemmars röster, skall anses vara godtagen av medlemmarna.
Om två eller flera godtagbara kandidater tävlar om ett och samma uppdrag, vinner den med flest röster.
Har ingen godtagbar kandidat fler röster än den andre, avgörs tillsättningen genom lottning.
Medlem av styrelsen som innehaft sin post under del av eller under hela perioden är ej valbar till efterföljande period. "Karantäntid" av ett (1) år skall gälla från periodens slutdatum.
 

§9 Om kommittéer

Styrelsen äger befogenhet att tillsätta erforderligt antal kommittéer (utöver de sju (7) ordinarie) som erfordras för arbetet med föreningens sakfrågor. Den person som har kommittéansvaret utgör på samma gång kommitténs ordförande.
De ordinarie kommittéerna som arbetar med särskilda ärenden, omnämnda i detta eller följande appendix, skall ha en ledamot/kommittéordförande med erforderlig teoretisk kompetens och praktisk erfarenhet för kommitténs ändamål.

  • För kommitté#1 skall denne vara socionom med erfarenhet från föreningsliv och personalarbete.
  • För kommitté#2 skall denne vara en förhandlingsvan jurist eller statsvetare med erfarenhet från tvisters biläggande.
  • För kommitté#3 skall denne vara tekniker med erfarenhet från administration av större projekt inom bygg och anläggning.
  • För kommitté#4 skall denne vara ekonom med erfarenhet från införandet av ekonomisystem samt utarbetande av ekonomistyrning och med en mångårig (>5 år) vana från redovisning.
  • För kommitté#5 skall denne lägst vara medicinskt färdigutbildad läkare med mångårig (>5 år) erfarenhet av sjukvårdsadministration.
  • För kommitté#6 skall denne vara militärt/polisiärt utbildad med erfarenhet av kvalificerat säkerhetsarbete och besitta erforderliga kunskaper om modern informationsteknologi.
  • För kommitté#7 skall denne vara utbildad kemist med erfarenhet från arbete med miljöfrågor.
Greppar uppdrag över längre tid än ledamotens förordnande, kan avgående ledamot efter styrelsens och medlemmarnas hörande få status som adjungerad ledamot till styrelsen tills projektet är avslutat, men får ej påbörja nytt uppdrag/projekt. I övriga fall övertar den nytillträdande styrelseledamoten automatiskt kommitténs ledning. I speciella fall (sjukdom etc) kan en suppleant överta ledamotens plats, dock ej genom tillfälliga inhopp, utan som ersättare på resterande tid av förordnandet.
Varje kommitté äger enbart att arbeta med den typ av sakfrågor som kan inrangeras i kommitténs arbete i förhållande till dess sammansättning. Kommittésammansättning sker genom medlemmarnas val av personer. Härvid skall hänsyn tas till kommitténs inriktning och intresset för sakfrågan samt att erforderlig kompetens därmed kommer att ingå i kommittésammansättningen.
Kommittéordföranden är rapportör till styrelsen och styrelsen i sin helhet ansvarar för samordningen mellan kommittéerna och deras arbete, samt är rapportansvariga för resultatet gentemot medlemmarna. Sådan rapportering skall ske kontinuerligt.
Styrelsen sammanträder regelbundet (ordinarie sammankomst) på av medlemmarna bestämt intervall. Därutöver kan styrelseordförande inkalla styrelsen för extra möten (extra ordinarie sammankomst) om behovet så anses påkallat.
Styrelsen sammanträden skall vara öppna och tillgängliga för alla medlemmar, som dock ej har någon yttranderätt eller rätt att på annat sätt ingripa i styrelsens arbete utöver vad som stadgas om förslags och rösträtt i §11 i denna stadga.
 

§10 Kommittéarbetet

Tillsatt kommitté sammanträder under kommittéansvarig styrelseledamots ledning inom en vecka efter tillsättningen. (Detta första möte skall ägnas åt att konsolidera kommitténs sammansättning och finna samarbetsformerna och bedöma resurserna. Som resultat skall en handlingsplan med tidsschema tas fram för sakfrågans vidare handläggning och erforderliga resurser vara bedömda översiktligt. Handlingsplanen skall redovisas av styrelseledamoten till styrelsen på nästkommande sammanträde.)

























NrInriktningHandlägger frågor av typ:
1MedlemsärendenMedlemsansökningar/utträde, utbildning, arbete, bostads/lokalfrågor, fritidsaktiviteter, kultur och själavård
2Juridiska ärendenFörhandlingar med värdlandet, tillståndsärenden inom samhället, tvist mellan förening och medlem, tvister mellan medlemmarna
3SamhällsbyggnadByggnadsfrågor, kommunikationer, inomhusmiljö, vatten, värme och elförsörjning
4SamhällsekonomiFinansiering, ekonomistyrning och redovisning
5Vård och omsorgSmittskyddet inklusive allmänhygienen inom samhället. Förebyggande hälsovård/medlemmarnas hälsotillstånd. Sjukvård, tandvård, barnomsorg, äldreomsorg
6SamhällstjänstRäddningstjänst (livräddning, brandbekämpning och sjuktransporter). Säkerhet, bevakning, tillsyn och övrigt polisiärt arbete, samt konstruktion, drift och underhåll av samhällets datasystem. Underhåll av samhällets egendom.
7MiljöärendenAvfallsomhändertagande (sopor, vattenrening och utsläpp till luft), ekologisk hänsyn och klimatoriskt klimat inomhus
I det fall att kommittémedlemmarna anser att det erfordras kompetens (som dessa ej själva besitter) skall det i första hand vara möjligt att erhålla denna från en stab, som skall stå till föreningsstyrelsens och kommittéernas förfogande. I andra hand från de övriga medlemmarna inom samhället/föreningen.
Denna "förstärkningsmöjlighet" får dock inte utnyttjas för att kommittéledamöterna själva skall kunna slippa undan att arbete med sakfrågan. Den gäller endast för det fall att tillfälligt behov av kompetens uppstår utöver den som kommittéledamöterna skall besitta.
Anser ordföranden att kommittén är felaktigt sammansatt, skall rapport om detta tillställas föreningsstyrelsen samtidigt med överlämnandet av handlingsplanen.
Sedan styrelsen efter medlemmarnas hörande godkänt handlingsplanen, återställs dessa handlingar till den kommittéansvarige styrelseledamoten, som fortsättningsvis ansvarar för att handlingsplan och tidsschema följs. Skulle ändring i ett senare skede erfordras, ansvarar ledamoten för att sådan korrigering kommer till medlemmarnas kännedom via styrelsen.
Kommittéansvarig styrelseledamot deltar sedan i kommitténs arbete i samråd med övriga kommittémedlemmar. Inom sig äger kommittémedlemmarna efter eget val att utse ledningsgrupp e dyl. Ordförande i denna skall automatiskt vara ledamoten. Kommittéledamöterna bestämmer också själva hur ofta och under vilka former som arbetet skall bedrivas. Ledamoten har dock vetorätt mot beslut som kan innebära en fördröjning att uppnå planerat resultat enl godkänd handlingsplan och tidsschema.
Då kommittén färdigbehandlat förelagd sakfråga, skall en slutrapport sammanställas och avges till föreningsstyrelsen. Denna skall innehålla alla de ställningstagande som kommittéledamöterna gjort - inkl event skiljaktig mening från enskilda medlemmar - och vara kompletterad med möjliga handlingsalternativ för fortsatt arbete. Av dessa skall ett (1) handlingsalternativ vara utvalt och bearbetat. Detta alternativ skall vara kompletterat med konsekvensanalys och ekonomisk redogörelse för effekten. Detta huvudalternativ skall med förord överlämnas till föreningsstyrelsen via ledamoten.
 

§11 Medlemmarnas förslags och rösträtt

Varje föreningsmedlem (= innehavare av ett giltigt medlemsbevis i föreningen) äger rätt att med detta deltaga i samhällets alla angelägenheter oavsett vad dessa gäller, eller hur stora eller små de är.
Medlemsbevisets vikt är en röst som är personlig. Den kan ej företrädas av annan än innehavaren själv.
(Kommentar: skulle medlemmen ej längre själv kunna utöva sin rösträtt, ex vis p g a åldern, kan rösten ej brukas för "uppsamling" till stöd för tvivelaktiga förslag, som ej skulle kunnat tas upp till behandling utan detta röststöd.)
Denna röst kan utnyttjas för att ge förslag till sakfråga, som gäller samhället, oavsett vad det gäller. Förslag tillställes formellt föreningsstyrelsen. Medlemmen svarar själv för sakligheten i det framförda. Önskvärt är också att förslagsställaren anger vilket slutresultat som avses kunna uppnås efter genomförandet.
Samma röst kan också utnyttjas för att utöva medlemmens medbestämmande i en behandlad sakfråga.
 

§12 Behandlingen av medlemmarnas förslag

Styrelsen fördelar inkomna förslag till kommittéerna först efter samtliga medlemmars hörande. Anser >67% av dessa att förslaget skall behandlas, är styrelsen skyldig låta en kommitté behandla detta. Är andelen för behandling av förslaget <67% men >51% skall styrelsen ej förkasta det omgående. Då skall medlemmarna ges tid under två (2) veckor att fundera och ny röstning företagas. Är andelen för förslaget <51% även den andra omgången, faller förslaget utan att ha blivit behandlat.
Förslag som faller i första omgången kan givetvis föreslås igen. Förslag som faller med omröstning får inte tas upp på nytt med samma innehåll eller utformning.
 

§13 Behandlingen av kommittéförslag

Sedan kommitté avgivet slutrapport med förord för ett huvudalternativ och en analys av konsekvenserna av detta, skall styrelsen ställa förslaget inför medlemmarnas röst.
Huvudalternativ som antas med >67% av samtliga röstberättigade, äger styrelsen att stadfästa och återlämna till kommittén för omgående genomförande.
Är andelen röstande <100% skall siffran 67% korrigeras uppåt m h t antalet röstande. Om det totala antalet deltagande i röstningen är <67%, kan förslaget ej stadfästas för genomförande oavsett utgången av röstningen.
Huvudalternativ som antas med <67% men >51% av samtliga röstberättigande, äger styrelsen att avvakta med beslut om förkastandet. Sådant förslag skall av styrelsen tas upp för ny omröstning senast följande sammanträffande. Är förhållandet likartat, faller förslaget och får ej stadfästas. I övrigt gäller vad som sagts i andra stycket ovan i denna paragraf om förslaget antas med minst 67% av samtliga röstberättigade.
Sedan röstproceduren genomlöpts, fattas det formella beslutet av styrelsen. Ärendet återgår sedan till avgivande kommitté för fortsatt handläggning.
 

§14 Om projektgrupper

I mottagande kommitté kan denna besluta tillsätta en projektgrupp för det praktiska arbetet med den fortsatta handläggningen. Sådan projektgrupp arbetar direkt under kommittén och redovisar för denna. Samordningsansvaret mellan kommitténs olika projektgrupper åvilar kommittén i helhet eller - om det har delegerats till en särskild ledamot inom denna - den utsedde.
Då en projektgrupp inrättas, äger denna enbart att arbeta med ett speciellt ärende åt gången.
Sammansättning av projektgrupperna kan därmed med god precision åstadkommas för ett maximalt resultat.
 

§15 Om arvodering av styrelseledamöter i samhällets tjänst

Den medlem som inträder i uppdrag för föreningen, skall arvoderas på följande sätt:

  • arvodet skall utgå m h t nedlagd tid
  • arvodet skall utgå m h t förlust av inkomst
  • arvodet skall utgå med samma belopp som inkomstförlust för den tid som åtgått för uppdragets fullgörande
  • ersättning skall utgå med det belopp som motsvarar medlemmens utlägg för sitt deltagande
  • därutöver skall inga andra arvoden eller ersättningar utbetalas
Kommentar: detta innebär att en medlem varken kan förlora eller tjäna på att ta ett uppdrag. På så sätt kan vi försäkra oss om att få den mest kompetente att ställa upp och slipper riskera att personer samlas kring posterna bara för att de är arvoderade i fall att ingen annan inkomstmöjlighet står dem till buds. De kan heller aldrig bli ett "extraknäck" för någon.
 

§16 Medlems rättigheter och skyldigheter

Medlem äger genom sitt medlemskap rätt att ta del av samtliga föreningens fördelar. Bland dessa ingår att bo i samhället och få all den hjälp som behövs efter sina behov.
Som bevis på medlemskapet erhålles ett personligt medlemsbevis. Det utgör nyckeln till att kunna tillgodogöra sig samhällets alla faciliteter. Det ger också medlemmarna den påverkansmöjlighet och medbestämmanderätt i samhällets alla angelägenheter som tidigare omtalats i denna stadga.
Medlem förpliktigar sig genom sitt medlemskap att aktivt deltaga i föreningens arbete med samhällsuppbyggnaden och ställer sina krafter och kompetens till föreningens förfogande oavsett vad det gäller.
Medlem förpliktigar sig också att deltaga i samhällets skötsel och servicen till övriga medlemmar inom det kvarter där bostaden är belägen, utan arvode eller ersättning.
Medlem förpliktigar sig också att vara aktiv i den sociala gemenskap som föreningens medlemmar kommer att utöva inom samhället.
 

§17 Medlems frihet och personliga ansvar

Varje medlem garanteras full frihet att leva som denne själv vill inom samhället.
Restriktioner mot garantin i första stycket finns dock om medlems levnad stör övriga medlemmar eller innebär fara för samhällsordningen.
Varje medlem har personligt ansvar mot sig själv och övriga medlemmar. Det innebär att medlemmen fullt ut ansvarar för sina handlingar oavsett vad dessa består av och under vilka omständigheter som handlingen företagits.
Varje medlem förbinder sig att till föreningen erlägga av föreningsstyrelsen fastställd medlemsavgift.
 

§18 Utträde ur föreningen

Medlem äger av fri vilja att utträda ur föreningen utan angivande av motiv eller orsak. Sådan utträdesanmälan skall inges till styrelsen och automatiskt anses vara beviljad så snart denna inlämnats och inregistrerats.
 

§19 Uteslutning ur föreningen

Medlem som inte ställer sig denna stadga till efterrättelse, kan mot sin vilja uteslutas ur föreningen. Det ankommer på styrelsen efter samtliga medlemmars hörande att ta upp och besluta om uteslutning skall ske eller ej. Orsaksgrunden anges i beslutet.
Uteslutning kan också ske om medlem uppträder illojalt mot föreningens/samhällets syften. Det ankommer på styrelsen efter samtliga medlemmars hörande att ta upp och besluta om uteslutning skall ske eller ej. Orsaksgrunden anges i beslutet.
Uteslutning utan medlemmarnas hörande kan ske på styrelsen agerande gentemot den medlem som utfört kriminell handling av vilket slag det vara månde, inom eller utom samhället. Orsaksgrunden anges i sekretessbelagd del av beslutet.
Före beslutets fattande har styrelsen att inhämta alla fakta som behövs och inkalla och höra vilka personer de vill för att kunna fälla ett rättvist avgörande.
Medlem som är aktuell för tvångsuteslutning har rätt att ta del av fakta och närvara vid hörandet. Denne har också rätt att låta sig biträdas av vem denne vill.
Styrelsens beslut kan inte i någondera fallet överklagas och gäller från samma dag som det fattats, oavsett om det kommit den uteslutne medlemmen tillhanda eller ej.
Såväl enskilda medlemmar som grupp av medlemmar (även om dessa är i majoritet) som fronderar mot tankarna bakom EDISS-konceptet efter att ha konfirmerat dessa stadgar, är automatiskt uteslutna med omgående verkan.
 

§20 Verkan av medlemskapets upphörande, återinträdesrätt

Medlem som utträder ur föreningen av egen fri vilja, har ej längre några förpliktelser mot föreningen när eventuellt resterande ekonomiska mellanhavande är avklarade. Skulle sådana mellanhavande kvarstå utgör de hinder för återinträde i föreningen.
Medlem som utesluts ur föreningen har ej längre någon återinträdesrätt, oavsett om de event ekonomiska mellanhavanden är avklarade eller ej.
Föreningen förbehåller sig i båda fallen rätten att kräva in icke reglerade ekonomiska förhållande via allmän domstol.
Före detta medlem mister automatiskt all beröring med föreningen. Erhållna uppdrag avbryts också.
 

§21 Tvisters lösande

Tvist mellan medlemmar skall handläggas inom föreningen.
En särskild kommitté (#2) har ansvaret för att sådana tvister bilägges, genom att höra parterna och sedan avgöra tvisten. De tvistande har därvid rätt att biträdas av högst en person var.
Tvist mellan föreningen och enskild medlem handläggs enligt skiljemannaförfarande, utom då det gäller ekonomiska mellanhavanden, som handläggs vid allmän domstol.
 

§22 Medlemmarnas och föreningens ägande, andelsstorleken

Medlemmarna äger genom sitt medlemskap i denna förening en andel av samhället. Denna andel kan ej försäljas, pantförskrivas eller på annat sätt fråntas/avhändas innehavaren. Den är ej heller arvsberättigad. Motivet härför är att ingen enskild skall kunna spekulera med andelar så att dessa kommer utom föreningens kontroll. Skulle så ändå ha skett, är detta avhändande utan verkan för föreningen.
Föreningen äger samhället, och medlemmarna äger genom sitt medlemskap i denna förening, en andel var av samhället. Ägarandelens storlek är kopplad till tiden för medlemskapets längd. Inträdesår och utträdesår medräknas ej.
Antalet hela år/medlem, summerat, ger totala andelsvärdet för hela samhället.
Detta har ingen annan funktion än att ge en bild av samhällets tillväxt i tiden.
 

§23 Utskiftning av ägarandel

Utskiftning av ägarandel kan bara ske i samband med utträde ur föreningen, oavsett om detta är frivilligt eller av tvång. Detta tillgår på följande vis:
Summan av gjorda investeringar, enligt föreningens särskilt utformade ekonomiska system, minskat med föreningens kvarstående skuldsättning för dessa, fördelas på samtliga andelar. Värdet av den andel som belöper sig på medlemmen utbetalas om nettot är positivt. Annars uppstår istället en fordran på den utträdande medlemmen. Sådan fordran ägs av föreningen.
Medlem som fronderat och automatiskt uteslutits ur föreningen äger ej att tillskiftas positivt netto, men kan likaväl krävas och lagsökas för negativt netto.
 

§24 Upplösning av föreningen och fördelning av dess tillgångar

Om medlemsantalet under en längre tid understiger det som erfordras för att kunna betala för samhällets förpliktelser mot värdlandet, äger styrelsen på de kvarvarande medlemmarnas röst förorda om upplösning av föreningen. Sådant beslut får dock ej fattas utan att en grundlig utredning visar att det ej är möjligt att inom överskådlig tid finna förutsättning för ny konsolidering, för att kunna finansiera fortsatt verksamhet.
Sedan föreningen skulder betalts äger kvarvarande medlemmar av resten att erhålla lika delar. Hänsyn skall härvid tas till medlemskapets längd.
 

§25 Stadgarnas giltighet, minoritetsskydd

Dessa stadgar får ej ändras med mindre än att >92% av samtliga medlemmar är för denna ändring.
Ändring av stadgarna med >92% röster från samtliga röstberättigade medlemmar är utan verkan, om ändringen innebär att syftet med föreningens inrättande förändras. Det får ej heller innebära att samhällets inriktning ändras eller samhällets ägande tillskiftas annan.
 

§ 26 Om enskilt ägande av fast egendom inom föreningens markområde

Enskilt ägande av fast egendom inom föreningens markområde är ej tillåtet. Skulle så ändå hävdas, är detta hävdande utan verkan mot föreningen och dess medlemmar.
I det fall att fast egendom erhållits genom en utskiftning enligt §22, gäller ej vad ovan sagts i denna paragraf.
 

§27 Om illojalitet och svek mot föreningen

Skulle någon uppträde illojalt eller svekfullt mot föreningen, skall denne omgående fråntas sina eventuella uppdrag och ställas under styrelsens bedömning enligt §18.
 

§28 Om bristande omdöme

Skulle någon visa sig sakna erforderligt omdöme för de uppdrag som medlemmen är vald till, skall denne med omgående verkan skiljas från sitt uppdrag. Det ankommer på styrelsen i helhet att avgöra om sådant avskiljande skall ske eller inte.
 

§29

Reservparagraf
 

§30 Föreningens årsdag

Föreningen skall anses född det år då dessa stadgar konfirmerades av medlemmarna av den interimistiska föreningen tillsammans med nytillkommande medlemmar.



Intresseanmälan kan skickas per brev till:
Tommy Hallsmark, Rökingestigen 30, 590 71 Ljungsbro
Eller göras per telefon till:
Tommy Hallsmark, 013 - 639 13
Eller sändas med E-post till:
tommy.hallsmark@swipnet.se



Upphovsmannarätt till detta dokument
Detta appendix ingår i konceptbeskrivningen för EDISS. Beträffande möjligheten till att citera källan etc hänvisas till startsidan.