Appendix D (utkast med kommentarer)
  
 

Ordningsregler
för föreningen
Folk i samverkan (Fis)
antagna av medlemmarna på föreningsstämman 19xx.xx.xx

 

§1 Generalklausul

Vad som här och i övriga delar av EDISS-konceptet ej angivits som tillåtet alternativt önskvärt, eller förbjudet alternativt icke önskvärt, är automatiskt otillåtet och därmed förbjudet.
Innebärande att: det som inte uttryckligen tillåts eller förbjuds, skall anses otillåtet och därmed vara förbjudet.
 

§2 Om medlemmarnas uppträdande

Det är önskvärt att medlemmarna i föreningen:

  • uppträder hänsynsfullt mot varandra och med egna krafter medverkar i föreningens alla aktiviteter.
    (Kommentar: innebärande att ett störande uppträdande och avståndstagande från gemensamma sammanhållande aktiviteter, inte accepteras.)
  • bemödar sig om att ha ett välvårdat och representativt yttre. Det är förbjudet att bära märken och symboler på kläderna eller klädesplagg, som är ägnade att väcka icke önskvärd uppmärksamhet.

    (Kommentar: innebärande att vi måste föregå med gott exempel om vi skall kunna kräva av våra besökare att de inte är sämre.)
  • bemödar sig om att hålla en låg ljudnivå. Det är förbjudet att föra väsen över normal samtalston på allmän plats. Inom bostaden skall medlem bemöda sig om att inte föra sådant väsen att grannarna känner sig störda. Det är förbjudet att störa efter klockan 22.00 på kvällen och före klockan 08.00 på morgonen.
    (Kommentar: innebärande att gapiga besökare skall kunna avvisas.)
  • bemödar sig om att… (ja, vad då?)
 

§3 Om besökarnas uppträdande

Vad som sägs om medlemmarnas uppträdande gäller också besökare under vistelse i samhället.  Därtill skall gälla att besökare:

  • bemödar sig om att inte agitera i politiska frågor eller gör sådana uttalanden som kan betraktas som störande eller innebär att någon företrädare inräknar vår förening/samhälle som tillhörig partiet e dyl.
  • bemödar sig om att inte göra reklam för sina varor/tjänster inom vår förening/ samhälle.
  • bemödar sig om att uppträda respektfullt mot föreningens/samhällets lagar och ordningsregler.
  • bemödar sig om att…(ja, vad då?)
 

§4 Om affärsverksamhet inom samhället (riktad mot medlemmar och besökare)

Den som bedriver affärsverksamhet inom föreningsgemenskapen/samhället, med inriktning på varuförsäljning inom samhället mot medlemmar och besökare, får på det sätt som gagnar ändamålet hålla öppet och föra det varusortiment som omfattas av affärstillståndet.
Innebärande att: affärsidkaren tillser och ansvarar för att: tiderna för öppethållandet, motsvarar kundernas önskemål samt att: det förda varusortimentet medger tillräcklig valfrihet. Prisbilden skall också vara gynnsam för medlemmarna, i förhållande till vad samma varas prissättning motsvaras av i omvärlden.
 

§5 Om affärsverksamhet inom samhället (riktad mot omvärlden)

Den som bedriver affärsverksamhet inom föreningsgemenskapen/samhället, med inriktning på varuförsäljning mot omvärlden, får på det sätt som gagnar ändamålet hålla öppet och föra vilket varusortiment som helst.
Innebärande att: det råder större frihet att agera för affärsidkare med inriktning mot omvärlden, än det råder för den affärsidkare som är inriktade mot medlemmar och besökare inom föreningen och samhället.
 

§6 Om tjänsteverksamhet inom samhället (riktad mot medlemmar och besökare)

Den som bedriver tjänsteverksamhet inom föreningsgemenskapen/samhället med inriktning på service, servering, hårvård, fotvård och liknande inom samhället, riktat mot medlemmar och besökare, får på det sätt som gagnar ändamålet hålla öppet och utföra tjänsten som omfattas av affärstillståndet.
Innebärande att: utövaren tillser och ansvarar för att: tiderna för öppethållandet motsvarar kundernas önskemål samt att: den utförda tjänsten medger tillräcklig valfrihet i utförandet, samt att: prisbilden är gynnsam för medlemmarna i förhållande till samma tjänsts prisbild i omvärlden.
 

§7 Om tjänsteverksamhet inom samhället (riktad mot omvärlden)

Den som bedriver tjänsteverksamhet inom föreningsgemenskapen/samhället, med inriktning på tjänster/service mot omvärlden, får på det sätt som gagnar ändamålet utföra tjänsten/servicen som omfattas av affärstillståndet.
Innebärande att: det råder större frihet att agera för tjänsteidkare med inriktning mot omvärlden, än det råder för den tjänsteidkare som inriktar sig mot medlemmar och besökare inom föreningen och samhället.
 

§8 Om blandad affärs och tjänsteverksamhet

Den som bedriver blandad affärs och tjänsteverksamhet och/eller blandad inriktning av varuförsäljning/tjänsteverksamhet inom samhället och mot omvärlden, får lov att själv bestämma huvudsakligt område och inriktning för verksamheten.
Innebärande att: saknas sådant angivande, skall den verksamhet och inriktning som har den största omslutningen i penningvärdet räknat, räknas som det huvudsakliga området och inriktningen för den bedrivna verksamheten. Skulle omslutningen vara lika stor eller marginellt större för en del av verksamheten, skall utövaren ange vilket som skall anses som huvudsakligt område och inriktning. Härav följer att endast
ett område och en inriktning kan komma ifråga för bestämmande av vilken typ av område och inriktning som omfattas av verksamheten. Därvid gäller vad som tidigare sagts i paragraferna 4-7.
 

§9 Om konkurrens och mångfald i bedriven verksamhet inom samhället

Den som söker affärs eller tjänstetillstånd inom samhället, får i ansökan ange vilket område och inriktning som ansökan avser. Saknas sådant angivande gäller vad som tidigare sagts i paragraferna 4-8.
Innebärande att: det skall vara tillåtet att pröva sig fram till att hitta rätt avvägning i område och inriktning. Det är därvid önskvärt att såväl konkurrens som inriktningen skapar mångfald. Samhället, dess medlemmar och besökare, anses inte betjänta av att ett flertal affärs och tjänsteidkare har ett likartat utbud av varor och tjänster, med i stort sett samma prisbild. Tillräcklig konkurrens skall anses föreligga ändå, genom att det pris varan och tjänsten betingar inom föreningen/samhället kan jämföras med motsvarande utom samhället. Undantag från det sagda skall gälla för dagligvaror som livsmedel etc.
Prövotiden är begränsad till två (2) år. Därefter krävs nytt tillstånd för att få lov till att bedriva fortsatt verksamhet.
 

§10 Om påföljder för medlemmarna

Den som följer vad som här sagts beträffande: uppförande, delaktighet i föreningens gemensamma/sammanhållande aktiviteter, bedriven verksamhet m m, får vistas och röra sig fritt inom samhället och ta del av alla dess fördelar. Som motprestation deltar medlemmarna i samhällets skötsel.
Innebärande att: det är vad som verkligen sker, som räknas. Inte vad som sägs eller utlovas. Skeendet ligger till grund för det fortsatta medlemskapet.
 

§11 Om påföljder för besökare

Den som ej tillhör föreningen, räknas som besökare.  Dessa får, under beaktande av vad som tidigare sagts: vistas och röra sig fritt inom hela samhället, delta i aktiviteter och utnyttja vår samhällstjänst för akuta behov.
Innebärande att: besökare har lika rättighet som medlemmar i samhället att vistas i detta, men utan krav på motprestation. Dock ej om de bryter mot vad som här sagts eller övriga delar av EDISS-konceptet. Sådan person skall omgående avvisas och för all framtid anses som icke önskvärd besökare.
Den som är besökare till någon medlem inom samhället, är att betrakta som stående under dennes tillsyn. Vad som här sagts, gäller första gången i allt även för dem utom beträffande avvisning och icke önskvärd besökare. Följande gånger gäller fullt ut vad som sagts i ovanstående stycke.
(Kommentar: Medlem bör få kunna ansvara för sina besökare.)
 

§12 Om samhällstjänst

Medlemmar som schemalagt förstärker samhällstjänsten, skall tillsammans med den ordinarie personalen: tillse och ansvara för och vid behov agera för att den personliga och materiella säkerheten inom samhället hålls i god beredskap.
Innebärande att: det skall finnas en samhällstjänst, bemannad med en mindre styrka ordinarie personal, förstärkt med schemalagd tjänstgöring för resterande medlemmar och inriktad mot: räddningstjänst (brandbekämpning, räddning, sjuktransporter och polisiärt/militärt arbete), samt övrig samhällsservice.
 

§13 Om skyldighet att ingripa vid ofredande och kriminella handlingar

Medlem som blir vittne till ofredande eller störande handlingar, skall i första hand larma och på lämpligt sätt själv agera på platsen tills samhällstjänstens personal kan ta över.
Den person som ofredar eller på annat sätt stör ordningen, skall omgående tas om hand av dem. Därvid äger dessa att bruka det våld som anses erforderligt utan att skada personen. Vad som här sagts gäller även vid enskild medlems agerande.
Medlem som blir vittne till förberedelse till kriminell handling eller genomförandet av sådan, skall larma och därefter på lämpligt sätt agera för att förhindra brott intill dess samhällstjänstens personal har tagit över.
 

§14 Om kriminell handling

Den som förbereder och/eller begår kriminell handling, skall omgående tas i fängsligt förvar och överlämnas till svensk rätt. Oaktat detta äger Fis först att utkräva kompensation för ex vis förstörd egendom. Kompensationen skall vara erlagd före överlämnandet och vara beräknad utifrån faktiskt värde.
Kan förövaren ej lämna begärd kompensation i pengar, skall Fis vara oförhindrade att sätta vederbörande i fysiskt arbete på det sätt som vi finner lämpligt, m h t förövarens ålder och fysik, samt gärningens art. Kompensationens värde skall i sådana fall vara bestämd i volym men ej tid, innebärande att ett överlämnande sker först när volymen avarbetats.
 

§15

Reservparagraf.
 
 
 



Upphovsmannarätt till detta dokument
Detta appendix ingår i konceptbeskrivningen för EDISS. Beträffande möjligheten till att citera källan etc hänvisas till startsidan.