Appendix E (utkast med kommentarer)
 
 

Beskrivning av samhällets datasystem
Systemet godkänt och antaget på medlemsstämman 19xx-xx-xx

 

§1 Systemresurser

Inom samhället skall finnas ett lokalt nätverk, kopplat till en av föreningen/samhället ägd server, med tillräcklig kapacitet för uppgifterna.

  • Mellan samhällets lokala nätverk och omvärlden skall finnas ett betryggande säkerhetsarrangemang, så utformat att nätverket inte kan nås utifrån utan den säkerhetsansvariges tillstånd.
  • Mellan nätverket och de inkopplade enheterna skall finnas ett betryggande säkerhetsarrangemang, så utformat att endast medlemmar med sitt giltiga medlemsbevis kan få kontakt med servern.
 

§2 Systemansvar m m

Inom samhällstjänsten skall det inrättas en projektgrupp för samhällets datasystem. Denna grupp skall bestå av medlemmar med speciell datakompetens och ledas av en av gruppmedlemmarna. Ledaren är samtidigt systemansvarig.
Ledaren får delegera del av sitt ansvar för specifik del eller system till person inom gruppen. I sådana fall inträder delegationsinnehavaren i ledarens roll avseende det tilldelade, men ledaren behåller ändå det övergripande ansvaret.
Ledaren har tillsammans med övriga gruppmedlemmar att handlägga:

  • Konstruktion av systemen
  • Införande av konstruktionen
  • Driftansvar för systemen
  • Utbildning av medlemmarna i handhavandet och användandet
 

§3 Systeminnehåll

Datasystemet skall i första hand vara ägnat att klara av de funktioner, som är viktiga för samhället. I andra hand får det klara av de funktioner, som uppfattas som viktiga för medlemmarnas behov av rekreation och avkoppling.
Bland förstnämnda ingår i fallande ordning (första plats viktigare än andra plats, osv):

  • Hanterandet av medlemsdemokratin, uppdelat på:
    - förslagslåda
    - kommittéarbete med förslagen
    - röstningsprocedur
    - styrelsearbetet
  • Hanterandet av samhällets säkerhetssystem, uppdelat på:
    - tillträdeskontroll av medlemmar och besökare
    - övervakning av allmänna utrymmen
    - larm (brand, överfall, sjukvård, vattenskada, etc)
    - dörröppning/stängning
    - belysning
    -
  • Hanterandet av förenings/samhällsekonomin, uppdelat på:
    - hantering av medlemsavgifterna (inbetalning, utebliven inbetalning/krav,
    utbetalning av tillskiftad del, krav på medlem vid oskiftad del,etc)
    - upplåning för finansieringsändamål
    - driftkostnadsuppföljning
    - avskrivning på finansiella investeringar
    -
  • Hanterandet av medlemmarnas behov av samhällets tjänsteutbud:
    - sjukvård
    - omsorg
    -
  • Hanterandet av teletrafik till och från medlemmarna, och mellan dem, inom och utom samhället
  • Hanterandet av TV och radiosignalernas vidarebefordrande (fria statsägda och privata kanaler som sänder på svenska språket)
  • Hanterandet av samhällets kollektiva transportmedel
  • Osv.
För ändamål i andra hand kan ingå (utan inbördes rangordning):
  • Uppkoppling till Internet
  • Video och filmutsändning inom samhället
  • Satellitmottagning och vidarbefordran av signal till betalmottagare
  • Osv.
 

§4 Systemutformning för medlemsdemokratins handhavande

Varje medlem skall via sitt medlemsbevis och därtill kopplat säkerhetsarrangemang kunna framställa egna förslag till föreningens/samhällets styrning, utveckling och aktiviteter. Detta skall ske genom att medlemmen kopplar upp sig till samhällets lokala datasystem och via ett tangentbord skriver in förslaget.
Förslaget tas om hand av systemet och skall kunna "ankomststämplas", diarieföras och grupperas under aktuellt ämnesområde, för att därefter omgående vara läsbart för envar som kopplar upp sig till systemet och då väljer sökning på ämnesområde, alternativt de X senast inkomna förslagen, alternativt förslag inkomna speciell dag, alternativt inkomna under angiven tidsperiod.
Läsaren skall sedan kunna anknyta till det lästa och innan bildväxling kunna avge ett tvingande val bestående av:

  • samtycke till det framförda
  • nekande till det framförda
  • inget ställningstagande till det framförda just nu
  • totalt avstående av ställningstagande till det framförda
Dessutom skall den läsande kunna ge en frivillig kommentar eller följdförslag, som automatiskt skall kunna samordnas med det lästa alternativt ämnesområdet.
Förslaget skall sedan ligga kvar från ankomstdagen och till fyra veckor därefter i tid.
Datorn skall därefter automatiskt beräkna läsarnas reaktion. Om denna uppgår till mer än 51%
för det framförda inklusive eventuella kommentarer och följdförslag (dvs alternativ 1 ovan), får förslaget ligga kvar ytterligare två veckor. Därefter skall datorn göra en ny sammanräkning.
  • Är alternativ ett (1) fortfarande över 51% och ökande, skall förslaget tas upp i styrelsen.
  • Är alternativ ett (1) minskande eller alternativ två (2) över 35%, skall systemet ta bort förslaget ur förslagslådan. Det skall sedan ej kunna återinföras med samma formulering och inriktning.
Förslag som når styrelsen behandlas enligt stadgarna i appendix A. Arbetet med förslaget skall kunna följas via datasystemet.
Efter avslutad behandling skall förslaget ha kompletterats med en konsekvensanalys och återlämnas till styrelsen enligt stadgarna.
Styrelsen skall sedan föredra resultatet för medlemmarna och röstningsproceduren inledas enligt stadgarna. Därvid skall gälla att:
  • Medlemmarna kan avge sin röst för förslagets genomförande enligt rapporten
  • Medlemmarna kan avstyrka förslagets genomförande enligt rapporten
  • Medlemmarna kan avstå från att ta ställning
Om röstresultatet är minst 67% för ett genomförande (justerat m h t antal deltagande medlemmar i röstningen enligt stadgarna) återlämnas förslaget till kommittéansvarig, som har att handlägga det enligt stadgarna.
Om röstresultatet är mindre än 67% och andelen som avstyrker förslaget är större än 35% (justerat m h t antal deltagande medlemmar i röstningen enligt stadgarna) utgår det tills vidare och återförs till principerna för förslagslådans hantering.
Om röstresultatet för ett genomförande är mindre än 50% utgår förslaget helt och kan antingen återförvisas till kommittén för ny utredning, alternativt försvinna för gott, för att aldrig mera tas upp i dess nuvarande form. Medlemmarna har i så fall att markera vilket som skall gälla inom 24 timmar.
 

§4 Systemutformning för säkerhetens handhavande

A: Varje medlem skall kunna identifiera sig genom ett medlemsbevis, kompletterat med ett tumavtryck och eventuellt ytterligare unik identifikation för datasystemet. Ett foto av ansiktet framifrån och från sidorna skall ligga i databasen. Avgiven identifikation skall med säkerhet kunna fastställa identiteten för kortets bärare.
Medlem skall erhålla tillträde till föreningen/samhället genom att dra kortet och avge kod alternativt tumavtryck. Datorn skall kontrollera avgiven identifikation och kunna "öppna dörren" när den är godtagen. Datorn skall själv i första hand i tveksamma fall kunna kontrollera identiteten ytterligare. Ex vis genom att begära ett tumavtryck eller jämföra en bild av den inträdandes ansikte med bilderna i databasen.
Skulle tveksamhet om rätt identitet (och därmed hinder för tillträde) fortfarande råda efter sådan kontroll, skall datorn larma de säkerhetsansvariga som har att ytterligare undersöka identiteten. (De får sedan handla efter sina instruktioner.)
Vad här sagts om medlemmar gäller också i tillämpliga delar för besökare.
B:
Säkerhetssystemet skall automatiskt övervaka de allmänna utrymmena och kunna göra identitetsbestämningar på de personer som vistas däri.
C:
Säkerhetssystemet skall automatiskt larma säkerhetspersonal på samhällstjänsten om rökutveckling/värmestegring eller utströmmande vatten upptäcks.
Det skall vidarebefordra överfallslarm från medlem.
Det skall vidarebefordra larm innebärande begäran om sjuktransport.
D:
Säkerhetssystemet skall automatiskt ombesörja dörröppning vid rörelse i så god tid, m h t personens/föremålets hastighet (dock ej över 8,33 m/s motsvarande 30 km/h) och skjutdörrarnas öppningshastighet, att rörelsen ej behöver stoppas upp.
E:
Säkerhetssystemet skall automatiskt ombesörja att belysningen tänds upp och ned efter normalvärdet för ljusförhållandena inomhus, då en rörelse detekteras inom de allmänna utrymmena.
F:
Säkerhetssystemet skall automatiskt ombesörja att bassängerna med släckvatten på höghusens vindar hålls fyllda till bestämd nivå och vid behov pumpa upp vatten.
G:
Säkerhetssystemet skall automatiskt ombesörja vägvisning för utryckningsfordon och sjuktransporter tillsammans med nödöppning av dörrpartier i markplan och markera att detta är utryckningsväg.
(Kommentar: samhällets utryckningsfordon får färdas med högre hastighet än trettio (30) km/h inom reserverad zon på markplanet.)
H:
Säkerhetssystemet skall som tillägg automatiskt ombesörja stängning och öppning av öppningsbara partier av taket på innegatorna efter rådande väderleksförhållanden.
 

§5

Reservparagraf
 
 

§6

Reservparagraf
 
 
 

§7

Reservparagraf
 
 
 

§8

Reservparagraf
 
 
 

§9

Reservparagraf
 
 
 

§10

Reservparagraf
 
 
 
 
 
 
 
Upphovsmannarätt till detta dokument
Detta appendix ingår i konceptbeskrivningen för EDISS. Beträffande möjligheten till att citera källan etc hänvisas till startsidan.